Saskia HeijkantsOver bewegingsanalyse

Wat is een bewegingsanalyse?

Een bewegingsanalyse is gericht op het ontdekken van sterke en zwakke punten in bewegingstechniek van de (ruiter)sporter. In eerste instantie is de analyse gericht op het onderzoeken van fysieke voorkeuren. Hierbij hoort ook het in kaart brengen van, eventuele eerdere, blessures en blessure risico. Door gebruik te maken van bewegingssensoren, onder andere Sit-i en beugeldrukmeters, worden de voorkeuren gemeten en vastgelegd. Na deze analyse worden de gegevens gekoppeld aan de hulpvraag van de (ruiter)sporter. De analyse zorgt voor meer inzicht, ‘aha momenten’ en een gerichte trainingsaanpak.  Het doel van de analyse is de sporter volledig bewust te maken van het eigen lijf waardoor onafhankelijk en gecoördineerd bewegen tijdens bijvoorbeeld paardrijden mogelijk is.

Tijdens de analyse wordt gebruik gemaakt van Sit-i, een dynamische stoel waarbij beweegvoorkeuren en verschillen op het scherm zichtbaar worden. Ook geeft Sit-i draairichting aan en is daardoor zeer geschikt en effectief om de onafhankelijke zit tijdens het paardrijden te verbeteren én rug-, bekken- en heupklachten te verminderen.

Wie is er welkom?

Iedereen die inzicht wil krijgen in persoonlijke bewegingsvoorkeuren. Dit kan blessure gerelateerd zijn, maar kan ook te maken hebben met (rij)technische vraagstukken. Er is niemand die niet kan verbeteren, want waar een wil is, is een weg. Nu nog uitvinden welke het meeste efficiënt is, en dat kunnen we samen.